Keurmerken

Keurmerken voor biologisch bier en ander producten

Om er zeker van te zijn dat biologisch bier echt uit biologische ingrediënten bestaat zijn er keurmerken die dit controleren en garanderen.

Europees biologisch keurmerk

Dit is het Europees biologische keurmerk. Producten met dit keurmerk zijn uit puur biologische aanbouw en worden gecontrolleerd door onafhankelijke organisaties, zoals Skal in Nederland.

Agriculture Biologique

Producten uit Frankrijk hebben vaak naast het Europees keurmerk het Franse keurmerk, Agriculture Biologique, oftewel AB. Dit kwaliteitslabel werd in 1985 door het Franse landbouw ministerie opgericht. Sinds 1 januari 2009 zijn de voorwaarden van dit keurmerk gelijk aan die van het Europees keurmerk.

Geen keurmerk en toch biologisch bier?

Wie voor een keurmerk in aanmerking wil komen moet dit door de officiële instanties laten keuren. De procedures van de keuring zijn ingewikkeld en er moet veel gecontroleerd worden. Daarom is het verkrijgen van een keurmerk ook niet gratis. Vooral voor kleine brouwerijen is dit een hoge kostenpost. Sommige brouwerijen kiezen ervoor om slechts één bier te laten keuren. De andere bieren worden van dezelfde hop en gerst gemaakt, zijn dus ook biologisch, echter hebben deze geen keurmerk. Voor heel kleine brouwerijen zoals ‘t Goeye Goed van het Openlucht museum in Arnhem is zelfs dit te duur en hebben zij ervoor gekozen wel alles biologisch te doen maar geen keurmerk voor aan te vragen.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze webshop te mogen gebruiken.